Llibertat amb càrrecs per a deu detingudes a l’operació Pinyata

El jutge Eloy Velasco deixa en llibertat amb càrrecs una desena de detingudes, tres de Barcelona i set de Madrid. La Fiscalia demana l’ingrés a presó preventiva d’altres cinc persones

Aquest matí declaren davant l’Audiència Nacional espanyola les quinze persones detingudes en el marc de l’operació Pinyata. Les dues noies i el noi detinguts a Barcelona quedaran en llibertat aquest migdia, però hauran d’anar a signar periòdicament al jutjat més proper al seu domicili. En la mateixa situació quedaran set persones detingudes a Madrid. La Fiscalia, però, ha demanat que altres cinc persones ingressin a presó de manera preventiva, un extrem que haurà de decidir el jutge les properes hores. De fet, els advocats que porten la defensa de les persones detingudes han sabut aquest mateix matí que als calabossos de l’Audiència Nacional hi havia quinze persones a l’espera de declarar, quan fins ara havia transcendit que s’havien produït tretze detencions.

Cal recordar que ahir, després de declarar als jutjats de plaça de Castilla ja van ser alliberades 24 de les 39 detingudes, però en aquests casos l’acusació era pels delictes de resistència i usurpació.

Balanç repressiu de l’operació

Durant tota la jornada d’ahir, es va detenir un total de 37 persones en el marc de l’operació Pinyata. Tretze de les detencions van ser ordenades pel jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional espanyola, acusades de pertànyer als Grups Anarquistes Coordinats (GAC). Unes altres 24 persones van ser detingudes sota l’acusació de resistència a l’autoritat i usurpació durant els escorcolls a sis centres socials. Ahir a la nit, tretze persones d’aquest segon grup van quedar en llibertat sense passar a disposició judicial.

Avui al matí les onze persones acusades de resistència i usurpació han passat a disposició dels jutjats de plaça de Castilla de Madrid i es preveu que declarin aquest migdia. Les tretze persones acusades de pertinença als GAC encara són en dependències del Cos Nacional de Policia espanyola a Madrid i els seus advocats no han estat informats del moment en que passaran a disposició de l’Audiència Nacional per a prestar declaració.

Dilluns 30 de març: 37 detencions i 17 escorcolls

Fonts del Ministeri de l’Interior han informat mitjançant un comunicat que el Cos Nacional de Policia en col·laboració amb les Brigades d’Informació de Madrid, Barcelona, Palència i Granada, estan duent a terme, des de les sis del matí, una operació que s’ha saldat amb la detenció de tretze persones, a les que la policia acusa de suposada pertinença a una organització criminal amb finalitats terroristes. Durant l’escorcoll de sis centres socials i onze habitatges, altres catorze persones han estat detingudes sota acusació de resistència a l’autoritat. Després d’un dels escorcolls a la ciutat de Vallecas, quan la policia ja s’havia retirat de l’immoble i l’havia precintat, diverses persones hi van entrar per fer-hi una assemblea. També van ser detingudes. La xifra total de detingudes de la jornada ha arribat a les 37 persones.

El periòdic Diagonal informa que a Madrid han escorcollat el centre social okupat i autogestionat La Quimera, ubicat a la plaça Nelson Mandela de Lavapiés i acte seguit al centre social 13-14 de Vallecas. Segons informa l’agència Diso Press i diversos testimonis que són al lloc dels fets, tres furgonetes de la Unitat d’Intervenció Policial han acordonat la plaça on es troba La Quimera i han entrat a l’edifici, requisant material informàtic i bloquejant els accessos. Un habitatge de Madrid ha quedat precintat després de l’escorcoll, i totes les persones que hi eren en el moment de l’assalt policial han estat detingudes. El CSOA La Redonda de Granada ha emès una nota on denuncien l’escorcoll policial de l’edifici, que segons diuen, s’ha fet sense mostrar cap ordre judicial.

Segons la policia els detinguts serien membres dels Grups Anarquistes Coordinats (GAC). L’actuació d’avui, que porta el nom d’Operació Piñata, la supervisa el jutge Eloy Velasco, titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional espanyola (AN). El passat mes de desembre una altra operació contra els GAC, anomenada Operació Pandora, fou desplegada pels Mossos d’Esquadra, però en aquell cas sota la supervisió de Javier Gómez Bermúdez, del jutjat central d’instrucció 3 de l’AN.

El gruix de l’operació d’avui s’està desenvolupant a Madrid, on se situarien nou de les detencions. A la ciutat de Barcelona es té constància de tres detencions. Una noia i un noi han estat detinguts a primera hora del matí quan caminaven pel carrer, just després de sortir de casa, als barris del Poble Sec i Sant Andreu de Palomar, respectivament. La tercera detenció s’ha produït després de migdia a l’Estació de Sants. També ha transcendit que s’ha efectuat un registre al barri de la Verneda (vídeo difós pel CNP), a l’antiga seu de l’Ateneu Llibertari Naturista que actualment és una vivenda, i al carrer Fontrodona del Poble Sec, on passades les 15h es mantenia un cordó d’antiavalots del Cos Nacional de Policia espanyola i una quarantena de manifestants concentrats. Sota el lema «Llibertat detingudes per lluitar» han convocat mobilitzacions avui dilluns a les vuit de la tarda a la plaça del Mercat del Clot de Barcelona i a la plaça del Vi de Girona.

LA DIRECTA